Over Mij

read the English version

BIOGRAFIE

Sylvia Houtzager is geboren en opgegroeid in Delft. Haar muzikaliteit en de jaarlijkse Nieuwjaarsconcerten uit Wenen op televisie zorgden ervoor dat ze heel bewust koos voor de viool als instrument. Als dochter van een hoboïst en een muzikale moeder woonde ze op jonge leeftijd orkestrepetities en concerten bij. Op 6-jarige leeftijd kreeg ze haar eerste vioollessen.

Ze bezocht de middelbare school die verbonden was aan het conservatorium in Rotterdam, waar ze de harp als tweede instrument koos. Tijdens haar studie aan het conservatorium Rotterdam en later in Amsterdam speelde ze in verschillende symfonieorkesten en gaf les aan muziekscholen in Den Haag en Delft.

Jaren 70
Toen de leden van de groep Flairck in oktober 1978 op zoek waren naar een bijzondere violiste, liepen ze Sylvia tegen het lijf en repeteerden twee maanden bij haar thuis. In december 1978 speelde ze haar premiëre met Flairck in het Appel Theater in Den Haag. In januari 1997 maakte ze haar televisiedebuut in de eerste televisiespecial van Flairck, gevolgd door de televisieoptredens in België en Duitsland.
Ze ontving met Flairck de Zilveren harp en twee Edisons. Naast haar werkzaamheden voor Flairck formeerde ze een strijkkwartet dat regelmatig studiowerk verzorgde. Ze werd gevraagd voor CD-opnamen en concerten van artiesten zoals Herman van Veen, Don McLean, George Moustaki, Gavin Friday en de Ierse zangeres Mary Coughlan.

Jaren 80
Flairck ontwikkelde in 1984 op initiatief van Erik Visser en Sylvia Houtzager de theatrale 'instrumentale opera' Bal Masqué ©, waarin zij een hoofdrol speelde. De groep maakte concertreizen naar o.a. Griekenland, Australië, Indonesië, Singapore en Thailand.
In 1989 ontving Houtzager met Flairck de Gouden Harp, in Nederland de hoogste muzikale onderscheiding. Naast de mannelijke musici van het gezelschap straalde zij een vaak humoristische vrouwelijkheid uit: de Gouden Harp liet ze zich opspelden op een miniem bovenstukje door een nerveuze minister van Cultuur.

90er jaren
Flairck vierde in het najaar van 1990 het twaalfeneenhalfjarig bestaan met een in Nederland, Duitsland en Japan opgenomen live dubbel album 'Alive'. Aan het eind van de 'Alive'tournee verliet Houtzager het gezelschap. Hetzelfde jaar nog nam Sylvia Houtzager haar eerste klassieke solo album 'Die Geige' op. Ze werd een veel gevraagd sessiemuzikante en met haar strijkkwartet verzorgde ze studiosessies, waaronder de strijkerspartijen voor de U2 single 'Please'.

Theateracts
Sylvia ontwikkelde tevens een aantal theatrale acts voor het entertainment circuit. Ze ontwikkelde de 'Ballon-illusie' en met haar strijkersensemble 'Stringlights' maakt ze op indringende wijze gebruik van blacklight-techniek in combinatie met fluorescerende strijkstokken en instrumenten.
De daarop volgende jaren stonden in het teken van haar twee kinderen en was ze de drijvende kracht achter de studio. Toen ze in 2013 door Erik Visser en Peter Weekers benaderd werd om zich opnieuw bij Flairck aan te sluiten, aarzelde ze niet lang.

Sinds 2016 legt Sylvia Houtzager zich helemaal toe op het vioolles geven aan nieuw- en jong talent. Zodra leerlingen de viool goed vast kunnen houden en de snaren beroeren sleept zij hen mee naar buiten om voor publiek te spelen. Een winkelcentrum of bejaardentehuis zijn vaak bezochte plekken. Het aanleren om van muziek te houden is essentieel. Haar lesgeven aan de jeugd is 'a way of living'.